Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Попередження громадян про вид шахрайства, та як не стати його жертвою
Опубліковано 22 січня 2021 року о 16:05

Правоохоронці Черкаської області нагадують громадянам про найпоширенішу схему шахрайства і надають методичні рекомендації як уберегтися від їх дій. Найпоширенішою схемою залишається «Ваш родич у біді».  

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента потрапила у біду, або затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини на зразок: потрапив у лікарню, скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики, тощо. Та для вирішення питання потрібні гроші. У стані афекту потерпілі, ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину. І лише потім вони дізнаються, що ніяких неприємностей у родича не було.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, не панікуйте, наберіть «102» та перевірте дані про «проблеми з законом» у ваших рідних.

Щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба слідувати наступним правилам:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка вам зателефонувала, назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією «злочинці» не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

3. Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини або за номером «102» й перевірте інформацію.

4. Передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Якщо ви стали жертвою шахраїв або вас намагалися обдурити невідомі особи, негайно повідомляйте про це в органи Національної поліції за телефоном «102», адже швидке отримання працівниками поліції інформації сприяє оперативному розкриттю кримінального правопорушення та затриманню зловмисників.

Сектор комунікації поліції Черкаської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux