Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Медико-психологічна реабілітація - стратегічний напрям розвитку медслужби МВС
Опубліковано 11 січня 2023 року о 11:24

З початком масштабної воєнної агресії рф відомчі заклади охорони здоров’я, зокрема системи МВС України, потребували швидкого перепрофілювання, переосмислення і певного переорієнтування, оптимізації діяльності через об’єктивні виклики воєнного часу. Власне, йшлося про те, щоб наявний ресурс в умовах активних бойових дій пріоритетно спрямувати на організацію надання невідкладної меддопомоги, лікування і медико-психологічної реабілітації поранених захисників. Саме питання комплексної відновної реабілітації визначено наріжним у подальшій розбудові медичної служби відомства.

Зараз ми боремося з кров’ю, а після перемоги боротимемося за ментальне здоров’я нації

Про те, яку фактично реформу через війну нині провадить відомча медицина, ми переконалися на прикладі трансформації ДУ «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Київській області» та її злиття із відповідним медичним об’єднанням у столиці. Результатом процесу стало формування єдиного медично-реабілітаційного хабу підрозділів Міністерства внутрішніх справ столичного гарнізону.

Ми відвідали цей регіональний медичний центр, ознайомилися з роботою, що там триває, і новими ініціативами, які вже починають давати свої плоди.

Вочевидь, лідерська роль у таких «воєнно-медичних ініціатив», як і відповідальність за їх реалізацію, належить Анатолію Смику – директору Департаменту охорони здоров’я та реабілітації МВС України.

Анатолій Савелійович, щойно розпочалося російське вторгнення, запропонував керівництву міністерства бачення максимально швидкої оптимізації кадрового потенціалу медслужби, налагодження іншої логістики сервісу й розширення функціональності закладів.

- Фактично зараз прискорюємо і модифікуємо проєкти, що збиралися реалізувати ще до 2022 року. Оптимізації потребувала і наша інфраструктура та організація роботи у столичному регіоні. Так сталося, що він одним з перших потрапив під удар агресора й нам під обстрілами довелося ще раз переконатися: радикальні зміни - на часі. Практика, отримана з 2014-го, показала необхідність відкриття тут відділення медико-психологічної реабілітації. Також у період пандемії планували розмістити за містом окремий стаціонар для ковідних хворих. А початок війни, потоки поранених бійців, поліцейських, рятувальників підштовхнули до перерозподілу функціоналу і водночас створення ефективної синергії медичних установ. Поранених, хто потребував невідкладної допомоги і стаціонарного лікування, ми направляли у Головний медичний центр відомства, медслужба в столиці здебільшого займалася пацієнтами в амбулаторному форматі. Поки тривали активні бойові дії, заклад на Київщині не виконував своєї безпосередньої функції. Згодом вирішили концептуально дещо скоригувати його профіль, - розповідає Анатолій Смик.

Досвід багатьох воєн, зокрема і АТО/ООС, показує: орієнтовно ближче до десятого року по завершенню бойових дій стрімко зростає кількість людей з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Тому вже зараз на базі колишнього обласного медзакладу МВС триває розбудова відділення медико-психологічної реабілітації, і спеціалізованого відділення експертизи психіатричних хворих.

Анатолій Смик пояснює: виклики з відбору до лав Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДСНС є такими, що ці люди мають бути морально готові працювати у надзвичайно стресових умовах і зі зброєю в руках. Для цього їм слід проводити повноцінну психологічну експертизу, проте такого спеціалізованого відділення в системі МВС ще немає.

- До піку масових наслідків ПТСР треба готуватися вже зараз – у прогнозному, ресурсному, кадровому, технічному аспектах. Зараз ми, образно кажучи, боремося з кров’ю, а після перемоги боротимемося за ментальне здоров’я нації. Тому і запланували відкрити на цій базі відділення психіатрії для розгляду найважчих експертних питань. Залучимо його і до процесу відбору персоналу в Нацполіцію, Нацгвардію, Держприкордонслужбу, ДСНС. Для цього слід вкласти ресурс, аби відремонтувати корпуси, закупити обладнання, щоб усе відповідало сучасним стандартам. У межах окремого проєкту для цього долучимо міжнародних донорів, хоч і деяку роботу вже провели самотужки. Комплектуємо персонал: наші психологи і психіатри проходили стажування із залученням фахівців, які працювали з учасниками воєнних конфліктів, - зазначає директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації МВС.

Рання реабілітація забезпечує швидке повернення військових і правоохоронців у стрій

У липні 2022-го, відповідно до наказу міністра внутрішніх справ, почалося припинення діяльності юрособи ДУ «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Київській області». Тепер цей колектив – частина ДУ «Територіальне медичне об'єднання МВС України по місту Києву». Його керівник Лариса Безух розповіла, що до цього кроку підштовхнули пережиті перші місяці війни, потреби у медичному супроводі особового складу, завдання з сортування поранених та їх розподілу між спеціалізованими закладами охорони здоров’я. Новим стало те, що заходи реабілітації почали застосовувати на більш ранніх етапах, аніж практикували доти - практично одразу після надання основної критично важливої допомоги. Це забезпечує швидше повернення військових і правоохоронців у стрій.

- Поступово з’явилася правильна думка створити відділення медико-психологічної реабілітації хворих з різними патологіями, а не лише після поранень чи травм. І виокремити цей етап територіально, надаючи пріоритет арттерапії, фізіотерапії перед медикаментозними засобами. Найкраще для цього завдання підходив медзаклад у лісовій зоні на околиці столиці. Тепер тут діє поліклінічне відділення, яке відпрацьовує питання профоглядів, прийому пацієнтів по захворюванню. Приблизно 2 тисячі пенсіонерів системи МВС з Київщини у ці місяці тут пролікувалися стаціонарно. Завершуємо ремонт і створення денного стаціонару з сучасним хірургічним блоком. Після об’єднання колективів, з 199 працівників «ТМО Київської області» 135 ми прийняли на роботу. Багатьом з них довелося перенавчатися на різних курсах. Також ми прибрали дублювання підрозділів у Києві й області, адже надаємо допомогу спільному цільовому контингенту, - розповіла Лариса Безух.

Загалом у відомчій медицині відбуваються і гендерно орієнтовані зміни. Як зауважує пані Безух, зараз враховують той момент, що у Нацгвардії й поліції служать багато жінок. І нова операційна зона, яку ми побачили, передбачатиме сектор для гінекологів, мамолога й інших фахівців, які допоможуть розібратися з різними ситуаціями та ефективно їх вирішити. Більш того, як запевнив Анатолій Смик, наступним етапом розвитку медслужби в системі МВС стане повна реконструкція відділення гінекології в Головному медичному центрі, що передбачає придбання сучасного мамографа й іншого обладнання.

- Ми маємо дбати, щоби наші захисниці та службовиці, виконуючи завдання за призначенням, змогли зберегти повноцінне жіноче здоров’я і свою репродуктивну функцію, - наголосив співрозмовник.

Відомча медицина готується до можливого «проривного» обміну полоненими у форматі «всіх на всіх»

Нам провели невеличку екскурсію до локації, де розгортається денний хірургічний стаціонар. Ремонтні роботи – на фінальній стадії, приємно пахне фарбою, око радує сучасний дизайн. Фахівці кажуть: якби тут під час оборони Києва був хірургічний блок, це значно скоротило б логістику надання необхідної меддопомоги. Загалом у стаціонарі займатимуться пацієнтами, які потребують легкого амбулаторного втручання на кшталт нескладних поранень і травм: зробити перев’язку, накласти шви, видалити уламок, що неглибоко засів.

Тутешньою специфічною категорією пацієнтів, які потребують особливої уваги, є звільнені з полону наші військові й правоохоронці. Тут навіть звільнили для них частину приміщень, аби створити найкращі умови. Вони проходять не тільки глибоке медобстеження, їм відновлюють документи і займаються іншими нюансами. Наразі відомча медицина готується до можливого «проривного» обміну полоненими у форматі «всіх на всіх». Адже тоді слід мати місця, де їх розмістити, надати відповідні умови, обстежити. Полонених не можна одразу в сім’ю відпускати чи на службу – потрібен індивідуальний період адаптації. Один з таких закладів з відділенням реабілітації планують організувати і на Закарпатті. Причому після перемоги демобілізується дуже багато наших воїнів. Їх усіх так само треба буде обстежити і привести їхній фізичний та моральний тонус у належний стан.

Як «глиняна творчість» допомагає долати наслідки мінно-вибухових травм

Відділення медико-психологічної реабілітації на 45 ліжок тут відкрили торік наприкінці жовтня. За цей час, як повідомив його завідувач Сергій Андрійченко, пролікувалося майже 160 осіб. Тривалість реабілітації – від 2 до 3 тижнів. Якщо хворі мають складні випадки – поранення з ампутаціями, контрактури тощо – можуть перебувати і місяць. Основна мета – відновлення психічного і ментального здоров’я та повернення до повноцінної служби.

- Активно залучаємо фізіотерапевтичні методи, відновну терапію. По завершенню курсу пацієнт проходить контрольне тестування, аби зафіксувати позитивні зміни. Відчутні результати з’являються вже на 2-3 день терапії. Пацієнти перебувають по одному в палаті з санвузлом. Але от полонені просять бути удвох, бо вони так само разом пережили неволю в буцегарнях окупанта. Це допомагає в адаптації. Із ними можуть перебували і соціально значимі члені родини. Після полону неабияке значення має те, що поруч є хтось, здатний підтримати. Як не дивно, а багато людей просять прискорити лікування, оскільки хочуть швидше потрапити на фронт або у свої колективи, - розповідає про умови перебування у відділенні Сергій Андрійченко.

Останнім часом найбільше хворих надходить з мінно-вибуховими травмами і постконтузійним синдромом. Порушений сон та настрій, афективність, значна втома. Але зазвичай в умовах відділення упродовж тижня відбувається відновлення орієнтовно на 70%. 

Володимир Бородін – поліцейський, який долає тут наслідки акуботравми, родом з Лисичанська на Луганщині. Ще наприкінці червня під час виконання службових обов’язків з оборони Бахмута, він з підрозділом потрапив під російський авіаудар. Після вибуху його евакуювали у Дніпро, де у шпиталі надавали допомогу. Володимир мав двобічну приглухуватість. Слух на праве вухо вже повернувся, а з лівим ще треба попрацювати. 

- Дуже сподіваюся, що з допомогою фахівців все буде гаразд, адже я збираюся служити до самої перемоги! Дуже подобаються умови перебування і ставлення персоналу. Мені є з чим порівнювати, оскільки це вже четвертий за ліком медзаклад, де доводиться відновлювати здоров’я після того злощасного вибуху. Дуже вдячний за кваліфіковану допомогу, адже нарешті маю стабільний сон, минула тривожність, значно краще почуваюся. Найбільше подобається арттерапія й «глиняна творчість», як і заняття з фізіотерапії, - ділиться враженнями поліцейський з Луганщини.

Про «глиняну творчість» докладно довідалися у класі арттерапії. Майстер з пацієнтами двічі на тиждень тут займається гончарством – особливо з тими, хто бореться з наслідками мінно-вибухових травм. За рахунок відновлення мікромоторики під час ліпки покращуються процеси в головному мозку. Вироби свої пацієнти зазвичай забирають з на пам'ять після обпалювання. Доброчинці вже передали закладу пів тони спеціальної глини, якої вистачить на тривалий час роботи осередку арттерапії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux