Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На деокупованих територіях МВС формує безпечне середовище, - Євген Мироненко
Опубліковано 15 листопада 2022 року о 12:48

Про це повідомив керівник Патронатної служби міністра МВС України за результатами спільної робочої поїздки представників МВС та Мінрегіону на звільнені території Херсонської області.

В ході робочої поїздки було проведено моніторинг ситуації на деокупованих територіях Херсонської області для оцінки готовності відновлення життєдіяльності Громад.

За словами Євгена Мироненка, після звільнення населені пункти потребують вирішення низки питань, які впливають на процеси відновлення. Це поновлення електро-, водопостачання, зв’язку, вирішення гуманітарних проблем, а також налагодження взаємодії органів місцевої та центральної влади. Для пришвидшення ефективних процесів на місцях, координацію служб і їх комунікацію між владними структурами, забезпечує керівництво МВС, відвідуючи звільнені громади.

«На деокупованих територіях МВС формує безпечне середовище. Поліція проводить стабілізаційні заходи, піротехнічні підрозділи ДСНС обстежують території, а міграційна служба і сервісні центри спрямовують мобільні станції в громади, аби якнайшвидше надати свої послуги громадянам. Втім, для визначення обсягу проблем нам необхідна допомога місцевої влади, яка зможе коректно сформувати потреби населення. Наприклад, після відвідування Нововоронцовської, Високопільської та Великоолександрівських громад ми маємо розуміння щодо проблем, які у першу чергу належить усунути на звільнених нині територіях», - зазначив керівник Патронатної служби міністра МВС України.

Важливо зазначити, що наразі відсутній офіційний список деокупованих громад. ЗСУ разом з іншими військовими підрозділами, в тому числі і з системи МВС, звільняють населені пункти, а вже надалі державна влада має відновити свою присутність в самих громадах. Головним завданням відновлення влади на місцях в деокупованих громадах є вирішення гуманітарних питань, безпекових(правопорядок та розмінування), відновлення зв’язку,  електро, газо, водо постачання, присутність українського інформаційного простору, а також управління відходами та надання публічних у тому числі медичних і соціальних послуг. Звісно, в ці процеси включаються і державні структури, і приватний бізнес, і волонтери. Тому важливо мати список деокупованих громад, де можна впроваджувати відповідну діяльність для відновлення життєдіяльності та безпекового середовища в ній.  

В Херсонській області існує 49 територіальних громад. Наразі, за нашим визначенням, 17 територіальних громад є деокупованими, в тому числі і Херсонська. 32 громади залишаються на даний час під тимчасовою окупацією рф.

Як зауважив Євген Мироненко, приклад роботи на деокупованих територіях Херсонщини стане потужним досвідом для подальшої роботи, як в цій області, так і в інших: Запорізькій, Донецькій і Луганській.

Деокупація триває, а відтак напрацьовані практики і успішні приклади з відновлення населених пунктів мають пришвидшити цей процес і повернути життя в усі українські міста і громади.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux