Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У державному секторі МВС першим впроваджує новий підхід первинної реабілітації
Опубліковано 14 вересня 2022 року о 17:00

Про зміни в роботі системи охорони здоров’я МВС, впроваджені з початку повномасштабного вторгнення рф, та заходи для забезпечення лікування та реабілітації українських захисників повідомили сьогодні під час брифінгу в Military Media Center речниця МВС Альона Матвєєва та директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації МВС Анатолій Смик. 

Як зазначила Альона Матвєєва, медична допомога у закладах охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ надається усім пораненим представникам сил безпеки та оборони без винятків – як військовослужбовцям ЗСУ, так і працівникам всіх підрозділів системи МВС. 

«Під час лікування поранених відсутній розподіл – це боєць Збройних сил чи Нацгвардії, поліцейський чи рятувальник. Для нас усі вони – герої, які мають бути оточені максимальною турботою, увагою і пошаною. Тому реабілітація поранених захисників на постійному контролі керівництва МВС», – підкреслила речниця МВС. 

Вона повідомила, що з початком російської військової агресії заклади охорони здоров’я системи МВС перейшли на цілодобовий режим роботи та перелаштували потужності на роботу з пораненими. 

«Керівництвом міністерства було прийняте рішення, залучити сили та засоби для надання всіх можливих видів медичної допомоги. Перелік медичних послуг значно розширився. Насамперед внаслідок хірургічної допомоги, а також спеціалізованих видів медичної реабілітації. Медики МВС раніше не працювали з такою кількістю поранених, значно збільшилась кількість пацієнтів з ушкодження опорно-рухового апарату, значно ускладнилися діагнози. Тому медзаклади були перелаштовані на роботу з цією категорією пацієнтів», – розповіла Альона Матвєєва. 

За її словами, зараз основні напрямки роботи у медзакладах МВС – це лікування травм опорно-рухового апарату, черепно-мозкових травм та їхніх наслідків, а також реабілітація після вибухових травм, медико-психологічна реабілітація постраждалих із посттравматичними розладами та із синдромом емоційного вигорання. Слід зауважити, що запроваджено комплексний підхід, адже є чітке розуміння того, що психологічна реабілітація поранених бійців не менш важлива за лікування й фізичну реабілітацію. 

«Медзаклади МВС унікальні тим, що вони починають надавати психологічну допомогу не тоді, коли пацієнт повністю одужав і в нього загоїлися всі рани, а ще під час лікування. У наших закладах працюють лікарі-психологи, які надають таку допомогу», – підкреслила Альона Матвєєва. 

Також під час брифінгу йшлося про допомогу міжнародних партнерів. Так, заклади охорони здоров’я МВС отримали значні обсяги медикаментів, перев’язувальних матеріалів, засобів індивідуального захисту, аптечок тощо. Спільно з партнерами реалізується низка проєктів. Зокрема, психологи підрозділів системи МВС пройшли навчання в Ізраїлі у рамках проєкту Першої Леді «Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки». 

Наразі спільно з «Лікарями без кордонів» у межах Київського гарнізону триває реалізація пілотного проєкту ранньої реабілітації українських захисників із залученням спеціального обладнання. У державному секторі МВС першим впроваджує такий підхід первинної реабілітації. 

Директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації МВС Анатолій Смик відзначив готовність «Лікарів без кордонів» допомагати в реабілітації українських захисників і розширювати проєкт. 

«Вже завезено перше обладнання, проведено інструктаж і підготовку медичного персоналу на базі відділення Головного медичного центру МВС України. Успішно проводиться робота зі значною кількістю пацієнтів. Зараз наші партнери з «Лікарів без кордонів» розширили перелік обладнання. Планується найближчим часом встановити його у ще одному закладі», – зазначив Анатолій Смик.

Він акцентував, що рання реабілітація – це початок тривалого процесу, який включає подальшу медико-психологічну реабілітацію й нерідко протезування. Тому у МВС розплановують подальше відновлення пацієнтів у низці відомчих медзакладів, що у мирний час мали санаторно-курортне спрямування. Водночас налагоджена тісна співпраця із підрозділами Мінсоцполітики в областях щодо виготовлення для захисників, які втратили кінцівки, протезів за рахунок спеціальних коштів державного бюджету, та щодо підготовки до протезування. 

Наприкінці виступу Анатолій Смик запевнив, що система охорони здоров’я МВС налаштована й надалі докладати всіх зусиль для реабілітації українських захисників. 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux