Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Нацполіції працюють мобільні групи, які документують злочини вчинені в умовах війни щодо дітей
Опубліковано 16 листопада 2022 року о 17:00

До складу груп входять ювенальні поліцейські, слідчі та психологи. Такі групи працювали в Київській, Чернігівській та Сумській областях. Наразі поліцейські відпрацьовують деокуповані території Харківщини та Херсонщини. Про це сьогодні, 16 листопада, повідомив заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції України Ярослав Шанько під час брифінгу в «Media Center Ukraine – Ukrinform». 

Він зазначив, що в умовах воєнного стану питання безпеки та захисту дітей набуло особливої актуальності.

«Умисні вбивства цивільних осіб, зокрема дітей, сексуальне насильство, незаконна депортація або примусове переміщення, – це далеко не повний список злочинних діянь російських загарбників проти населення України, у тому числі дітей»,- сказав Ярослав Шанько.

Він додав, що у результаті військових дій загинула 431 дитина, поранено – 835. Крім того, незаконно депортовано на територію російської федерації 11 129 українських дітей, з них повернуто – 103 дитини. Ці цифри не остаточні, оскільки тривають активні бойові дії та частково територія держави тимчасово окупована.

Заступник начальника ювенальної превенції наголосив, що для виявлення та документування фактів вчинення кримінальних правопорушень стосовно дітей у відомстві створені та працюють мобільні групи. До їх складу увійшли ювенальні поліцейські, слідчі та психологи. Такі групи працювали на звільнених територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей. Наразі поліцейські документують злочини щодо неповнолітніх на деокупованих територіях Харківщини та Херсонщини.

Також триває робота щодо встановлення місцезнаходження дітей, які зникли безвісти чи зв'язок з якими був втрачений. Так, з початку повномасштабного вторгнення російських військових на територію України до органів Нацполіції надійшло 7 704 звернення про безвісне зникнення 7 835 дітей. Вже розшукано 7 555 дітей, пошуки 280 неповнолітніх тривають.

«Найчастіше батьки та родичі повідомляють про відсутність зв’язку із дітьми. Відтак для активізації розшуку неповнолітніх запроваджено чат – бот «Пошук дітей» @poshukditei_bot в меседжері – «Телеграм». Основним завданням якого є спрощення процедури подачі інформації про дитину, яка зникла безвісти або зв’язок з якою відсутній, до органів поліції. До вказаного чат-боту надійшло 151 повідомлення щодо пошуку 130 дітей, вже розшукано 87 дітей»,- повідомив Ярослав Шанько.

Окрім того, він додав, що упродовж року ювенальні поліцейські з початку війни на постійній основі проводять заходи з дітьми та батьками щодо мінної безпеки, алгоритму дій у разі виявлення вибухонебезпечних пристроїв або схожих на них предметів.

Управління комунікації

Національної поліції України 





у нацполіції працюють мобільні групи, які документують злочини вчинені в умовах війни щодо дітей


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux