Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Упродовж року Нацполіція виявила 189 злочинів у сфері торгівлі людьми
Опубліковано 12 червня 2019 року о 16:29

У рамках 159 з них поліцейські встановили осіб, які їх вчинили та повідомили про підозру. Про це йшлося сьогодні, 12 червня, під час дискусії «Досвід Швеції з питань протидії торгівлі людьми та сексуальній експлуатації» за сприянням комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. У заході взяли участь заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ДБЗПТЛ) Національної поліції України Артем Крищенко, Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хаґстрьом та Посол Королівства Швеції з особливих доручень у сфері боротьби з торгівлею людьми Пер-Андерс Сунессон, а також представники організацій та відомств, які займаються протидією торгівлі людьми. 

На початку зустрічі гості зі Швеції розповіли про основні принципи функціонування шведської моделі протидії сексуальній експлуатації. Вони зосередили увагу на позиції Швеції, щодо нетерпимості до будь-яких форм легалізації та декриміналізації сутенерства. Спікери також презентували швецьку національну стратегію боротьби з насильством. Вони підкреслили, що згідно неї проституція і торгівля людьми з сексуальною метою є формою насильства. 

У свою чергу заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук висловила зацікавленість Міністерства внутрішніх справ України у вивчені шведського механізму реагування на злочини у сфері торгівлі людьми та обміну досвідом. 


«Торгівля людьми - глобальний транснаціональний злочинний бізнес. Міністерство разом із усіма правоохоронними органами вивчає найкращі практики та найуспішніший досвід, який можуть запропонувати держави, зокрема, і Швеція. Тільки разом ми зможемо створити свідому спільноту, яка могла б дійсно ефективно протидіяти злочинам у цій сфері»,– наголосила  Тетяна Ковальчук

Начальник ДБЗПТЛ Національної поліції України Артем Крищенко зазначив, що усі підрозділи, які займаються розслідуваннями злочинів у сфері протидії торгівлі людьми в Україні були переформатовані.


«За підтримки міжнародних партнерів  наші поліцейські на постійній основі проходять спеціалізовані програми навчання, а також підвищення кваліфікації», – розповів Артем Крищенко.

Водночас поліцейські підрозділу по боротьбі з торгівлею людьми упродовж поточного року зареєстрували 189 кримінальних правопорушень за статтею 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. З них 91 випадок – трудова експлуатація, 69 – сексуальна експлуатація, 25 фактів втягнення у злочинну діяльність, а також по 2 факти торгівлі дітьми та сурогатного материнства.
Відтак поліцейські встановили 159 осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень зазначеної категорії та повідомили їм про підозру. Досудове розслідування завершене у 94  кримінальних провадженнях цієї сфери.
Також на сьогодні вже 205 громадянам надано статус потерпілих в кримінальних провадженнях. Серед них 123 - чоловіки, 78 - жінки, 2 неповнолітніх та 2 малолітніх.
Крім того, за п’ять місяців 2019 року поліцейські викрили 16 організованих груп, які діяли у сфері торгівлі людьми. Відносно 15 співучасників цих угруповань наразі обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, у Львові поліцейські викрили жінку у спробі продати доньку в сексуальне рабство закордон.
 


Департамент комунікації 
Національної поліції України  

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux