Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
МВС закликає посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства
Опубліковано 11 квітня 2018 року о 12:21

Про це сьогодні, 11 квітня, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час засідання Уряду.

«МВС спільно з громадською мережею «Опора» та іншими суб’єктами виборчого процесу підготувало проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства». Ключовою зміною в законопроекті є невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав», - наголосив міністр внутрішніх справ.

За його словами, робота над законопроектом тривала майже два роки.

«Він пройшов тривале публічне обговорення, отримав позитивні експертні оцінки. Проект закону погоджено зі всіма зацікавленими міністерствами та відомствами», - додав Арсен Аваков.

Заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук повідомила, що законодавством встановлено адміністративну відповідальність за правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення, а також кримінальну відповідальність за злочини проти виборчих прав громадян.

«Однак під час проведення виборів або референдуму постає проблема грубого порушення виборчого законодавства», - констатувала вона.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні порушення, Кримінального кодексу України, законів України «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про всеукраїнський референдум»,

«Згідно з торішнім опитуванням, 68% громадян не задоволені чесністю виборів, та лише 16% виборців готові звернутися до правоохоронців, якщо партія чи кандидат запропонують їм гроші за голос.  Запропоновані зміни забезпечать невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав і декриміналізують дрібні правопорушення, які не впливають на перебіг виборів», - зазначила Тетяна Ковальчук.

Пропонується позбавляти волі до 2 років за такими статтями КК: ч .1 ст 158-1 – за незаконне використання, вкидання бюлетенів; ч. 1 ст. 159 – порушення таємниці голосування членом виборчкому, кандидатом чи спостерігачем; ч 1. ст. 160 – отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’язаної з реалізацією активного чи пасивного виборчого права тощо.

За надання виборцям неправомірної вигоди, непрямий підкуп виборців, фальсифікацію документації пропонується позбавляти волі до 6 років. Чинний Кримінальний кодекс передбачає максимальну санкцію за пропозицію виборцю неправомірної вигоди у вигляді позбавлення волі строком до 3 років. Законопроектом її підвищено до 6 років.

«Правоохоронці також отримують можливість здійснювати негласні слідчі дії та збирати належні докази для притягнення до відповідальності недобросовісних учасників у передвиборчій боротьбі», – додала Тетяна Ковальчук.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux