Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Нацполіція України та делегація Французької Республіки обговорили двостороннє співробітництво у розслідуванні міжнародних злочинів
Опубліковано 17 вересня 2022 року о 14:59

Зокрема йшлося й про розслідування воєнних злочинів російських військових проти громадян Франції на території України. 

Участь у зустрічі взяв Голова Нацполіції Ігор Клименко, заступник Голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе, начальник Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Руслан Бірюков, начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Василь Неволя. Іноземну делегацію представили перший радник Надзвичайного та Повноважного Посла Французької Республіки в Україні Бенжамен Роріг, Голова Національної антитерористичної прокуратури Французької Республіки Жан–Франсуа Рікар, керівник Центрального офісу по боротьбі зі злочинами проти людяності Французької Республіки Жан–Філіп Рейлан, аташе Посольства Французької Республіки в Україні Себастьєн Дорден. 

Голова Нацполіції України Ігор Клименко подякував іноземній делегації за підтримку, яку Франція надає Україні з початку збройної агресії рф. Він розповів про роботу та нові завдання поліції в умовах повномасштабного вторгнення рф, зокрема й про документування злочинів та розмінування на деокупованих територіях:

«Ми працюємо над виявленням ДРГ, забезпечуємо охорону публічного порядку, забезпечуємо гуманітарні коридори для внутрішньо переміщених людей. На сьогодні задокументовано 32 600 воєнних злочинів». 

Під час зустрічі Голова Нацполіції висловив співчуття щодо вбитого росіянами французького журналіста, який виконував свої професійні обов’язки в Україні.   

Глава відомства додав, що поліцейські збирають інформацію щодо військово-політичного керівництва рф, яке перебувало на території України та скоювало воєнні злочини. Водночас окремий напрямок роботи поліції – викриття та документування колабораційної діяльності.

Перший радник Надзвичайного та Повноважного Посла Французької Республіки в Україні Бенжамен Роріг подякував українській поліції, яка відкрита до активного співробітництва навіть у надскладних умовах, та своєю чергою висловив співчуття з боку Французької Республіки щодо загибелі українських громадян:

«Франція залишається поряд з Україною. Ми готові допомагати вам за вашими напрямками роботи. Ми бачили, з якою енергію ви боретеся з тими викликами, які перед вами стоять. Запевняю, що ви отримаєте безмежну підтримку». 

Голова Національної антитерористичної прокуратури Французької Республіки Жан–Франсуа Рікар  повідомив, що як тільки відомство дізналося про потерпілих громадян Франції, були відкриті кримінальні провадження:

«Ми приєдналися до вашої роботи. І після контакту з вами вирішили організувати цю слідчу місію. Зокрема по французьких журналістах: я хотів би висловити своє захоплення тією роботою, яку ми провели разом. Я працюю у напрямку боротьби із тероризмом вже 30 років і хотів би засвідчити високий рівень професіоналізму, який бачу від українських колег. Дуже вам дякую».

Керівник Центрального офісу по боротьбі із злочинами проти людяності Французької Республіки Жан-Філіп Рейлан також підкреслив професіоналізм та роботу, яку проводять українські правоохоронці у документуванні воєнних злочинів:

«Працівники моєї служби мають досвід у цій специфічній сфері. І саме завдяки  своєму досвіду я зміг з перших днів спільної роботи з українськими колегами оцінити рівень їхньої професійності». 

Заступник Голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе висловив подяку французьким колегам, за підтримку, яка була надана слідчим підрозділам поліції в умовах збройної агресії рф.

«Слідчі Нацполіції після повномасштабного вторгнення займаються невластивими функціями, розслідують воєнні злочини. І ця цифра є прогресуючою: щодня  ми фіксуємо близько 200 таких злочинів – після того, як заходимо на окуповані росією території. З початку збройної агресії російської федерації слідчі Нацполіції задокументували 5 600 фактів загибелі цивільних громадян, з них  315 – дітей. Це тіла, які були вилучені та оглянуті на деокупованих територіях.  На територіях, які зараз окуповані рф, на жаль, може йтися тільки про інформацію з відкритих джерел. Зараз наші основні функції зосереджені на харківському напрямку, який наші Збройні сили звільнили. Після того, як вибухотехніки оглянуть і розмінують територію, слідчі спільно з прокурорами фіксують воєнні злочини агресора», – повідомив Максим Цуцкірідзе. 

Своєю чергою начальник Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Руслан Бірюков розповів іноземним колегам про роботу оперативних підрозділів, зокрема щодо викриття російських терористичних груп, які скоюють злочини на території України. 

Під час зустрічі сторони домовилися про посилення співробітництва за обговореними напрямками діяльності.

Нагадаємо: Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що на деокупованих територіях Харківщини виявили 10 катівень, облаштованих росіянами

Також на деокупованих територіях Харківщини щодня працюють близько 1000 поліцейських.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux