Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Останнє велике інтерв’ю Дениса Монастирського на посаді Міністра внутрішніх справ України
Опубліковано 26 січня 2023 року о 19:00

Своє останнє інтерв’ю у переддень нового року міністр Денис Монастирський дав телеканалу «Рада». Очільник МВС підсумував надскладний 2022-й і поділився амбітними планами на 2023-й.

Згадуючи перші дні широкомасштабного вторгнення рф міністр розповів про свої відчуття: «Не було місяців, не було тижнів – були години. Суцільні години, як один день, що триває дуже-дуже довго… У цей момент ти розумієш, що ключову роль відіграє людина, яка стоїть на пропускному пункті Харківської області – прикордонник. Сьогодні відіграє ключову роль поліцейський, який, розуміючи, що іде навала техніки, залишиться в місті й буде утримувати правопорядок та вступить в бій з ворогом. Ключовий момент – відчуття, що головна людина в Україні знаходиться там - на передовій, в окопі, на блокпості, в райвідділі, де пожежа… ТАМ знаходяться головні люди країни».

Він зазначив, що за час широкомасштабного вторгнення функціонал МВС змінився на понад 80 відсотків — всі дуже змінилися, з’явилися нові виклики: «Був досвід 2014-го року, коли цілі відділи та райуправління переходили на бік ворога. Зараз було розуміння, що такого не буде – поліцейські й рятувальники вступали в бій, допомагали людям виїжджати… Ми вистояли. Система МВС як хребет безпеки вистояла. Жоден відділ поліції не перейшов на бік ворога, і це те, що втримало безпеку у великих регіонах».

Щодо змін, міністр зауважив, що поряд зі звичним функціоналом національної поліції, сьогодні говоримо про створення штурмової бригади з-поміж поліцейських, яка буде залучена для захисту держави в найгарячіших точках.

«Національна гвардія – 80 відсотків якої воює на фронті – це наша гордість, справжні герої нашої країни. Які поряд зі Збройними силами тримають оборону в найбільш запеклих точках нашої країни. І це абсолютно нове.

ДСНС – герої без зброї, якими сьогодні пишається вся країна. Це служба №1, якій найбільше довіряють. Наші колеги закордоном не розуміють, як взагалі можна працювати в таких надзвичайних умовах», – пишався своїми Денис Монастирський.

Під час інтерв’ю йшлося про один з найбільших викликів війни - розмінування деокупованих територій:

«Шлях і той досвід, який ми зараз здобуваємо, вкритий кров’ю наших побратимів – піротехніків, саперів, цивільних. Це дуже велика ціна, яку ми платимо щодня. Наш ворог спрямовує все на те, щоб зробити небезпечною ту землю, яку він залишає. Чи достатньо нам сил, щоб розмінувати території в найкоротший час – звичайно, ні», – розмірковував міністр.

Саме тому було вдвічі збільшено кількість піротехніків ДСНС і буде ще збільшено на 500. Саме тому нам допомагають партнери – в першу чергу з технікою, спеціальними захисними костюмами. Більш гостро стоїть питання з машинами, які можуть розміновувати небезпечні території.

«Я переконаний, що після закінчення цієї страшної війни ми будемо мати найбільш розгалужену та досвідчену піротехнічну службу на континенті. І це звичайно буде наша перевага. Це те, що цікавить наших партнерів з ЄС, адже ми говоримо сьогодні про входження нашої системи МВС в Механізм цивільного захисту» – сказав Денис Монастирський.

Обговорювали й питання притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів на території України військовослужбовцями рф.

З болем міністр розповів, що катування та вбивства цивільних людей, знущання з жінок, масові ексгумації – вразило найбільше.

«Це те, що не може бути виправдано нічим. Тому є справою честі зафіксувати ці злочини таким чином, щоб це стало міцною доказовою базою в українських судах та будь-яких міжнародних інстанціях. Ми абсолютно чітко розуміємо, що катування цивільних – це політика режиму путіна», - сказав він.

Згадали й про колаборантів.

«Зараз системна робота з боку НПУ, СБУ, інших правоохоронних органів не дає шансу таким людям. Тільки в Національній поліції понад дві тисячі  проваджень», – зазначив міністр.

Обговорили об’єктивні причини зменшення кількості злочинів, про роботу МВС за цим напрямом та, найголовніше, міністр відзначив чітку позицію громадян в цьому питанні та їхню допомогу правоохоронцям.

Йшлося про посилення відповідальності за порушення комендантської години: «Абсолютна кількість громадян відповідально ставляться до обмежень, пов’язаних з комендантською годиною. Це є рівень зрілості суспільства, з яким ми ввійдемо у післявоєнних період».

Про амбітні плани на 2023 рік Денис Монастирський розповів так:

«Виклики нас рухають до новел, які будуть реалізовуватися у 2023 році. Це, звичайно, цифровізація та отримання більшості послуг онлайн - як всередині країни, так і за її межами.

Також ми думаємо над змінами в системи національної поліції – буде створено нова штурмова бригада НПУ, 5 бригад НГУ. Мілітаризація Національної гвардії, збереження сервісності, Національної поліції, ДПСУ – аби наші громадяни відчували, що ми живемо в європейській незалежній державі».

Якщо не брати виклики, пов'язані з війною, він був рішуче налаштований покінчити з явищем «вори в законі» та проявами організованої злочинності.

Міністр цінував свій колектив та думку громади: «Рівень довіри до системи МВС виріс безпрецедентно. Я дуже хотів, щоб це збереглося. Це те, що наближує нас до визнаних європейських держав, де правоохоронець – це людина, яка допомагає, а не обмежує права».

Та найперше чого він хотів, аби відновились сімейні баланси та було більше часу на сім’ю: «Ці баланси сьогодні порушені у кожної української родини. Моя родина – це велике щастя, яке я маю. Це допомагає пережити ці складні місяці. Я б дуже хотів, щоб українські сім’ї мали можливість об’єднатися. Є таке внутрішнє відчуття – що наступний рік буде переможний. Перемагає не лише зброя на полі бою – перемагає віра і впевненість у перемозі».





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux