Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція зареєструвала 54 воєнні злочини відносно журналістів - Максим Цуцкірідзе
Опубліковано 15 березня 2023 року о 17:47

Зокрема зафіксовано 29 випадків загибелі журналістів, 17 поранень, а також 12 фактів позбавлення волі журналістів на тимчасово непідконтрольній території держави. Про це заступник Голови Національної поліції України – керівник Головного слідчого управління проінформував під час круглого столу, ініційованого Національною спілкою журналістів України.

Максим Цуцкірідзе наголосив на важливості та актуальності розслідування правопорушень проти представників ЗМІ, які у нелегкий для країни час висвітлюють нелюдську поведінку представників окупаційної влади російської федерації.

За словами спікера, за час повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Нацполіції розпочали 54 кримінальних проваджень за фактами вчинення таких злочинів російськими військовими:

«Ми зафіксували 29 випадків загибелі журналістів, 17 поранень, а також факти позбавлення їх права пересування – 12 журналістів зараз знаходяться на непідконтрольній території. Їх доля частково невідома, хтось знаходиться в полоні. Усі ці факти розслідуються».

Заступник Голови Нацполіції зазначив, що більшість кримінальних проваджень, де фігурують постраждалі журналісти, за підслідністю направляються в СБУ. У таких випадках поліція готова максимально сприяти розслідуванню шляхом створення спільних слідчо-оперативних груп.

Водночас слідчі підрозділи поліції наразі розслідують десять таких проваджень. Тож Максим Цуцкірідзе зупинився на конкретних випадках. Зокрема щодо викрадення на Херсонщині та позбавлення волі журналіста газети «Новий день» Олега Батуріна:

«Він визволений і надає покази про представників окупаційної влади Херсону, які сприяли збройним силами російської федерації у позбавленні його волі. Двом особам, які дали інформацію, що це журналіст, який сприяє об’єктивній подачі інформації про російське вторгнення, заочно повідомлено про підозру».

За словами Максима Цуцкірідзе, розслідується загибель шести журналістів внаслідок ракетного обстрілу телевізійної вежі у місті Києві і загибель начальника пресслужби об’єднаної штурмової бригади ЗСУ Юрія Лелявського та розстріл російськими військовими журналіста Сергія Пущенка, який служив у добровольчому громадському формуванні територіальної громади.

Спікер також проінформував про роботу слідчих підрозділів Нацполіції з документування воєнних злочинів російської федерації в цілому. За час повномасштабної війни росії проти України розпочато 66700 кримінальних проваджень. У більшості правова кваліфікація цих фактів - порушення законів та звичаїв війни.

Спікер також розповів про роботу поліції на деокупованих територіях:

«Там ми виявляємо найбільше жахіть. Це і масові поховання, і місця тимчасового тримання наших громадян, в тому числі і журналістів».

За словами Максима Цуцкірідзе, найбільші масові поховання виявлені в Ізюмі на Харківщині, де загинула 941 людина, та в Київській області, де виявлено тіла 1374 людей.

Крім того, поліцейські зафіксували 25 катівень та місць несвободи в Харківській області, 16 - в Херсонській, 3 – в Київській області та 6 - на інших територіях, які були окуповані.

Максим Цуцкірідзе наголосив, що робота з документування воєнних злочинів росії триває, а зібрані докази допоможуть притягнути винних у їх вчиненні до відповідальності в українських та міжнародних судах.

поліція зареєструвала 54 воєнні злочини відносно журналістів - максим цуцкірідзе


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux