Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Правоохоронці Черкас розказали, як громадяни з вадами слуху та мовлення можуть комунікувати з поліцією
Опубліковано 23 лютого 2022 року о 16:13

Черкасці можуть користуватися мобільним додатком, що  розроблений з урахуванням потреб людей з інвалідністю, а також звернутися до поліції в соціальних мережах. 

Сьогодні, 23 лютого у Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області правоохоронці та представники державних та комунальних закладів обговорили проблеми комунікації людей з вадами слуху та мовлення. 

Робоча зустріч відбулася за участі начальника сектору комунікації Зої Вовк, старшого інспектора з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Олександра Грами, начальника відділу «102» Олександра Петроченка, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Людмилою Проценко, директорки комунального закладу «Навчально-реабілітаційний центр» та «Країна добра” Черкаської обласної ради Ірини Зганяйко та голови Черкаської обласної організації УТОГ Ольги Петрової.

Ольга Петрова каже, що сьогодні кожен може швидко звернутися до поліції, набравши потрібний номер “102” і розказати про свою проблему чи попросити допомоги. Але люди з вадами слуху й мовлення не можуть повідомити оператору про те, що у них сталося. 

“Мобільний додаток «My Pol» розроблений з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Під час авторизації біля прізвища потрібно вказати примітку - УТОГ. Тоді, у разі надходження тривожного повідомлення, поліцейські не будуть зв’язуватися з заявником, а відразу на місце події буде спрямований наряд поліції”, -  зазначив начальник відділу «102» Олександр Петроченко. 

Зоя Вовк додала, що сьогодні поліція Черкаської області стає більш відкритою та комунікативною. Для зручності й безбар'єрного спілкування створені сторінки у соціальних мережах, де кожен обов'язково буде почутий. Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Черкаській області веде свою роботу 24/7. У месенджер можна повідомити необхідну інформацію, яку буде передано до чергової частини для оперативного реагування. Також на офіційних сайтах Національної поліції України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій запущено пілотний проєкт, який передбачає можливість нечуючих та слабочуючих людей напряму звертатися із повідомленням. Завдяки віджету, встановленому на сайтах, громадяни можуть ставити питання в режимі онлайн та здійснювати телефонний дзвінок.

“На сьогодні однією з проблем є обмежене коло носіїв жестової мови. Не володіючи нею, пояснити або зрозуміти людину з особливими потребами, майже неможливо”,- каже директорка комунального закладу Ірина Зганяйко. 

Наразі одне із питань, яке вирішують - це організація і проведення відповідних занять для правоохоронців, першочергово для тих працівників, які першими прибувають на виклик.

Правоохоронці у вигляді презентацій покроково роз’яснили роботу поліції від надходження повідомлення про вчинення правопорушення до приїзду наряду на місце події. Спільно розглянули всі можливі варіанти змін і покращень у випадку звернення до поліції людини з вадами слуху та мовлення. Учасники розказали, як функціонують додатки створені для допомоги людям у різних екстремальних ситуаціях, зокрема сервіс «УТОГ» та «My Pol», що працюють на всіх телефонах з операційними системами iOS та Android. 

Підсумовувавши зустріч присутні погодили ряд питань для подальшого спільного опрацювання.

Сектор комунікації поліції Черкаської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux