Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Пріоритетом для МВС є комплексний розвиток спроможностей всіх органів системи, залучених до розмінування, - Мері Акопян
Опубліковано 09 грудня 2022 року о 15:39

Про це сьогодні, 9 грудня, заявила заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян під час брифінгу у Медіацентр Україна-Укрінформ. 

В Україні вибухонебезпечними предметами забруднено майже 30% території. Підрозділи ДСНС обстежують близько 70 гектарів протягом доби. Втім, власних сил для розв’язання цього питання Україні замало. 

«На сьогодні близько 174 тисячі квадратних кілометрів території України залишаються забрудненими, це приблизно 30% території. З початку широкомасштабного вторгнення рф на нашу територію піротехніки лише ДСНС залучалися 38 тисяч разів і знешкодили майже 300 тисяч вибухонебезпечних предметів, зокрема 2 155 авіаційних бомб. Підрозділами вибухотехнічної служби Нацполіції обстежено близько 15 тисяч гектар, вилучено 150 тисяч вибухонебезпечних предметів, ще 24 тисячі вибухонебезпечних предметів в рамках роботи Нацполіції та Нацгвардії було знешкоджено. Тому для нас пріоритетом є комплексний розвиток спроможностей всіх органів системи МВС, залучених до розмінування», - зазначила Мері Акопян. 

Заступниця міністра розповіла, що на базі Женевського центру з гуманітарного розмінування в Швейцарії пройшла донорська конференція, на якій міжнародних партнерів було детально поінформовано про те, що відбувається в Україні, які наші прогнози з розмінування, які виклики, з чим стикаються наші сапери та піротехніки. За результатами проведених зустрічей з партнерами та потенційними донорами було сформовано дорожню карту, аби забезпечити подальшу координованість національних та міжнародних зусиль з очищення територій України, постраждалих від війни.

«З делегацією США обговорили розбудову навчального центру з розмінування, додаткову фінансову допомогу на обладнання для очищення територій, 94 мільйона доларів на 2023 рік. В рамках проєкту Нацполіція вже отримала 2 розмінувальні машини. Канада спрямовує 15 мільйона доларів на розмінування України. Йдеться про закупівлю спеціалізованого обладнання ДСНС, а також загальну розбудову спроможностей країни в цій сфері. Наступний пакет допомоги  - активно обговорюємо», - зауважила Мері Акопян. 

Крім того, з японськими партнерами узгоджена програма підтримки з розмінування, зокрема, надання техніки і обладнання для потреб ДСНС, 15 мільйонів доларів на 2023 рік. Досягнуто домовленість про навчання наших піротехніків у Камбоджі. За сприяння Норвегії українські піротехнічні підрозділи будуть додатково укомплектовані, NPA розгорне в Україні загони з розмінування - тривають процедури погодження відповідно до законодавства.

Також маємо підтверджені обсяги допомоги щодо підтримки проєктів по розмінуванню України на наступний рік від Великобританії, Німеччини, Хорватії, Швейцарії, Нідерландів, Італії та в цілому від Європейського Союзу.

«Тож з початку 2023 року ми зможемо швидше рухатись в питанні гуманітарного розмінування, почне прибувати допомога від іноземних партнерів», - сказала Мері Акопян.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux