Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Шахраї в Інтернеті: які засоби використовують та як не стати жертвою
Опубліковано 12 квітня 2023 року о 12:43

Із запровадженням воєнного стану в Україні з’явилися нові сценарії шахрайств. Поліцейські радять бути обачними та застерігають громадян від шахрайських схем.

Попри регулярні попередження з боку працівників поліції, громадяни через свою неуважність продовжують ставати жертвами шахраїв.

Правоохоронці Черкащини нагадують про види шахрайських схем та як від них захиститися:

Фейкові оголошення про оренду житла:

Шахраї розміщують оголошення про оренду житла в безпечних місцях за привабливими цінами. Після перших усних домовленостей, “орендодавець” просить аванс, як гарантію серйозності намірів клієнта. Після переведення грошей, з вами обривають будь-який зв’язок та блокують у соцмережах.

Як не потрапити на гачок шахрая?

Не переказуйте оплату житла наперед. Розраховуйтесь за квартиру лише після того, як прибудете на місце і переконаєтесь, що вона наявна та готова до заселення.

Фейковий збір коштів на допомогу:

Популярною є «схема» зі збору коштів на допомогу людям, які постраждали від російської агресії. Шахраї поширюють у соціальних мережах дописи від імені нібито постраждалих людей, виманюючи кошти у довірливих громадян. Також злочинці підроблюють сайти благодійних фондів та збирають гроші начебто на потреби ЗСУ.

Як не потрапити на гачок шахрая?

Перевіряйте правильність назв сайтів на які переходите, та де вводите свої персональні дані. Не переходьте за посиланням, краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту, і лише тоді переходьте на вебресурс.

Допомагайте армії та українцям, постраждалим від російської агресії, але використовуйте надійні джерела.

Шахрайства, пов’язані з покупками через мережу Інтернет:  

Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову. Відмовляється від оплати у відділені служби доставлення. В таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставлення, досить часто залишається ні з чим.   

Як не потрапити на гачок шахрая?

Під час покупок в Інтернеті – передоплату вносьте тільки перевіреним продавцям, в інших випадках оплачуйте товар після отримання. Звертайте увагу на відгуки щодо продавця тих чи інших товарів або послуг. Не користуйтесь “сумнівними” Інтернет-сайтами.

Шановні громадяни, будьте пильні, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте на спеціальну лінію 102 або звертайтеся до найближчого відділу поліції.

Сектор комунікації поліції Черкаської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux