Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У процесі документування та розслідування сексуальних злочинів поліцейські керуються підходом, орієнтованим на постраждалу особу, - Катерина Павліченко
Опубліковано 22 травня 2023 року о 19:40

Про це заявила заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко під час виступу на конференції «Respect. Support. Justice - Повага. Допомога. Справедливість». Захід об’єднав стейкхолдерів, які просувають підхід, орієнтований на осіб, постраждалих від сексуальних злочинів окупантів.

«Ключ до правильного та успішного розслідування – це увага суспільства та довіра до правоохоронних органів. Наскільки вона буде високою, настільки збільшиться кількість звернень», - наголосила Катерина Павліченко.

За її словами, поліцейські, які є лінією першого контакту, тобто першими після військових заходять на деокуповані території, мають розуміти, як себе правильно поводити з постраждалим населенням.

«У роботі поліцейські керуються підходом, орієнтованим на постраждалу особу, а також вони надають всю необхідну інформацію цивільному населенню про види допомоги, які можливо отримати. Наразі ми завершуємо розробку спеціального онлайн-модуля для працівників НПУ. Його пройдуть без виключення усі поліцейські, які є першою лінією контакту», - зазначила заступниця Міністра.

Вона розповіла, що наразі МВС працює над створенням дієвих механізмів, які допоможуть постраждалим безпечно повідомляти про такі випадки, забезпеченням невідворотності покарання та удосконаленням законодавчого регулювання документування та розслідування таких злочинів.

«Кількість проваджень за фактами сексуальних злочинів, яку ми зараз маємо – це лише маленька частина того, що насправді відбувається на окупованих територіях. До цього ні поліцейські, ні прокурори такого досвіду не мали, адже ці злочини так масово і настільки жорстоко не відбувалися. Ми розуміємо проблематику таких видів злочинів, їх високу латентність, небажання постраждалих осіб про це повідомляти», - сказала Катерина Павліченко.

Заступниця Міністра внутрішніх справ також розповіла про досвід, який мають поліцейські щодо документування сексуального насильства під час війни:

«На початку повномасштабного вторгнення, коли з’явилися перші сигнали про такі випадки, за ініціативи МВС та НПУ були створені спеціалізовані поліцейські мобільні групи на базі підрозділів, які раніше працювали з постраждалими від домашнього насильства. Саме вони розуміли специфіку роботи із постраждалими. В кооперації з ОГП нам вдалося задокументувати такі злочини та запропонувати постраждалим комплексну допомогу».

На сьогодні уже створено 8 мобільних груп у 8 областях: на Донеччині, Київщині, Сумщині, Чернігівщині, Миколаївщині, Запоріжжі, Харківщині та Херсонщині. З початку їх створення, групи відпрацювали близько 230 населених пунктів.
Катерина Павліченко підкреслила, що зміна практик розслідування злочинів СНПК є потрібною. А від кооперації правоохоронців та громадського сектору залежить, наскільки успішно ці практики будуть впроваджені та наскільки корисними вони будуть.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux