Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські Черкащини нагадують: шахраї “наживаються” на вашій довірі!
Опубліковано 12 вересня 2022 року о 15:51

Працівники поліції нагадують, не довіряйте малознайомим та чужим людям. Не розповідайте комусь телефоном про себе та рідних. Перевіряйте інформацію, аби не втрапити в шахрайську пастку!

Правоохоронці постійно здійснюють превентивну роботу серед населення та нагадують алгоритм дій. Попереджають про шахрайські схеми на своїх вебресурсах та в ЗМІ. 

Проте, кількість випадків заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, зростає. Шахраї можуть вдаватися до різноманітних та винахідливих способів незаконного заволодіння чужим майном. 

Для того, щоб не потрапити в шахрайську пастку, інформуємо жителів Черкащини з основними видами афер та способами їх уникнення.

Афера з надзвичайною ситуацією в яку потрапили рідні:

Афера з надзвичайною ситуацією спрямована на емоційні переживання людини та сильне бажання допомогти тим, хто потрапив у біду. Шахраї телефонують друзям або родичам, видаючи себе за жертв, змальовуючи при цьому екстрену ситуацію (наприклад: мене було заарештовано; мене пограбували; я потрапив до лікарні) та просять надіслати чи передати через “знайомого” гроші. Не робіть цього, не довіряйте незнайомим людям. 

Зателефонуйте рідним та запитайте чи все добре і де вони знаходяться. 

Інтернет-шахрайства поширені при купівлі-продажі товарів через Інтернет:

У випадку шахрайства з онлайн-покупками, жертвами злочинців стають відвідувачі веб-сайтів. Шахрай виставляє на сайт товар, нібито для продажу та пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, аферист зникає.

Шахрайство під приводом виграшу:

Аферисти шукають потенційних жертв за допомогою телефонних дзвінків, електронної пошти, текстових повідомлень і листів, соціальних мереж. У справжній лотереї в переможця є достатньо часу, щоб забрати приз. Якщо на вас тиснуть, ви маєте справу з аферистами.

Шановні громадяни, будьте пильні, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте за номером 102!

Сектор комунікації поліції Черкаської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux