Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі Нацполіції взяли участь у масштабній судовій конференції «Злочини проти основ національної безпеки: кваліфікація та відповідальність в умовах повномасштабного вторгнення»
Опубліковано 15 квітня 2024 року о 15:18

Захід був організований за ініціативи Верховного Суду України та зібрав представників всіх правоохоронних та судових органів країни для обговорення нагальних питань, зокрема і караності та доказування злочинів проти основ національної безпеки.  

«В умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну на Національну поліцію покладено завдання не лише забезпечення публічного порядку та безпеки, збереження життя та здоров’я людей, їх евакуації, надання іншої допомоги населенню, а й завдання з реагування на злочини, пов’язані зі збройним конфліктом, воєнні злочини, їх якісної фіксації, документування та розслідування, і як результат цього – встановлення та притягнення до справедливої відповідальності осіб, причетних до їх вчинення», — заявив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантєлеєв. 

Станом на сьогоднішній день слідчі Національної поліції зареєстрували понад 117 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів, безпосередньо пов’язаних зі збройним конфліктом. Серед них найбільше — понад 102 тисячі — за порушення законів та звичаїв війни. У спектр злочинів цієї категорії входять як злочини проти основ національної безпеки і терористичні акти, так і факти участі громадян України у незаконних збройних формуваннях квазіутворень «л/днр».   

«Підслідність практично всіх озвучених злочинів національне кримінальне процесуальне законодавство визначає за слідчими Служби безпеки України. Але кількість зареєстрованих воєнних злочинів рф в Україні зростає щодня і це дає значне навантаження на Службу безпеки. Саме тому було б доцільним впровадити альтернативну підслідність злочинів проти основ національної безпеки шляхом внесення відповідних змін до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України та передбачити норму, що дозволятиме здійснювати розслідування цих злочинів слідчими того правоохоронного органу, який його виявив та зареєстрував», — зазначив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України.

За матеріалами Головного слідчого управління

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux