Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Третина українських земель потенційно замінована, – Ігор Клименко в інтерв’ю «РБК-Україна»
Опубліковано 25 травня 2023 року о 16:50

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що Україна є однією з найзамінованіших країн світу. Йдеться про понад 174 тисячі квадратних кілометрів.

За словами Ігоря Клименка, третина територій України потенційно заміновані, і вони є небезпечними для життя громадян. Ворог залишає після себе квадратні кілометри мінних полів, однак підрахувати точні цифри можна буде лише після повної деокупації територій України.

«Ми розуміємо, що це потенційно заміновані території і люди там не зможуть безпечно жити. Я вже не говорю про житлові будинки, приватні будинки і адміністративні будівлі, які ми розміновували, коли вибили ворога з Херсонської області. Скільки мін прилітає щодня на те ж узбережжя Херсонської області – ми знаємо, кожного дня надходять відповідні дані. І ці території треба буде заново обстежити. Тобто раз ми розмінували, туди знов щось прилетіло, треба буде ще раз розміновувати», – розповів Міністр внутрішніх справ.

Ігор Клименко зазначив, що процес розмінування достатньо тривалий, і у цьому питанні Україні не обійтися без допомоги міжнародних партнерів:

«Ми вже працюємо з нашими міжнародними партнерами, які надають нам дистанційні машини для розмінування полів, що ми успішно зараз і робимо. На кінець року ми очікуємо близько 35 таких машин, і це тільки для МВС. Плюс є ще Кабмін, Уряд веде відповідні перемовини щодо надання додаткового такого транспорту. І наша промисловість, сподіваюсь, в цьому році зможе надати більше таких транспортних засобів, які будуть використовуватись для розмінувань».

Наразі ж Україна не має достатніх ресурсів для розміновування. Також сапери не можуть працювати під час постійних обстрілів зі сторони росії:

«Ми розуміємо необхідність розмінування наших величезних полів, бо ми маємо гарантувати нашим аграріям, що ця територія вже розмінована. Але дуже часто ми читаємо новини, що десь обабіч дороги їхав чи то комбайн, чи то трактор і він підривається. Розмінувати все одразу немає ресурсу. Ми дуже часто не можемо цього зробити, тому що є постійні обстріли і прифронтової території і прикордонної».

Повне інтерв'ю Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка інформаційному агентству «РБК-Україна» читайте тут.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux